CENTRUL DE CONSILIERE SI TESTARE HIV

 

In acest an Judetul Hunedoara a fost cooptat sa participe in cadrul Programului de Prevenire a Transmiterii HIV de la mama la fat, program finantat din Fondul Global si implementat in judet de catre Directia de Sanatate Publica si Fundatia Romanian Angel Appeal.

Programul are ca scop obtinerea unui procent cat mai mare de gravide testate HIV, cat mai devreme in timpul sarcinii si instituirea masurilor de prevenire a transmiterii infectiei HIV la nou-nascut in cazul mamelor seropozitive HIV. Testarea HIV a gravidelor este asigurata gratuit si se realizeaza in laboratorul Directiei de Sanatate Publica Deva, impreuna cu testul TPHA pentru diagnosticul de sifilis, din aceeasi proba de ser. Testarea HIV s-a facut si in maternitati folosind teste rapide furnizate de fundatie.  Asa cum se solicita prin Ordinul MS 889/1998 testarea HIV a gravidelor trebuie precedata de consilierea HIV. Aceasta consiliere poate fi realizata la nivelul Centrului de Consiliere care functioneaza la DSP Deva, str. 22 Decembrie, Nr. 58. Consilierea poate fi realizata si de catre medicul de familie ori de catre asistenta acestuia, precum si de catre personalul maternitatilor dupa promovarea cursurilor de consiliere. In acest an au fost consiliate si testate un numar total de 1185 de gravide. Procentul gravidelor testate HIV a crescut de la 5% in aprilie, la 83% in octombrie 2005.

           Cateva dintre beneficiile participarii in acest program sunt: constituirea unui Centru de Consiliere si Testare HIV in Deva, distribuirea unei cantitati semnificative de informatii despre infectia HIV si despre masurile de prevenire a acesteia in populatie, distribuirea de materiale scrise, respectarea dreptului persoanei testate de a fi consiliata si de a i se realiza un plan personalizat de reducere a riscului, dezvoltarea parteneriatului in lupta comuna de prevenire si combatere a infectiei HIV.

Cursurile referitoare la consilierea HIV sunt disponibile pe site-ul de internet al fundatiei RAA :  si sunt creditate cu puncte EMC din partea CMR si respectiv OAMR.

 

      

www.raa.ro

Centrul de Consiliere si Testare  Deva 

Str. 22 Decmbrie Nr. 58                     Tel: 0254 211848

Persoane de contact :

As.consilieri : Alina Ionas, Mihaela Petrascu

Testarea HIV este gratuita nu doar pentru gravide. Orice persoana care se adreseaza Centrului de Consiliere beneficiaza de gratuitate!

 

Coordonator: dr. Repede Stefan

Medic primar epidemiolog